fbpx

Contact

Misiunea mea este sa dezvolt Romania prin public speaking si vanzari.

TEDx & Keynote Speaker | Sales & Public SpeaKING Trainer

@AndreiDunuta

Sunt Andrei si am vanzarile in sange. Fie ca vrei sa-ti dezvolti echipa de vanzari sau sa convingi prin urmatoarea ta prezentare, ai ajuns in locul potrivit.

De curând, am început un proiect de public speaking într-o companie multinațională ce va dura cinci luni. Acolo organizăm traininguri de vorbit în public, sesiuni interne de tip TED unde sunt abordate teme atât personale, cât şi de business, sesiuni de practică şi, nu în ultimul rând, organizăm un concurs de public speaking în teambuilding. Structura concursului presupune ca 10 membri din board să antreneze 20 de colegi din companie, iar ceea ce mă impresionează la acest proiect este dedicarea și altruismul antrenorilor, care uită de ego, de poziția ierarhică, de cunoştințe. Ei nu mai sunt directori în sala de curs, nu, ei sunt cursanți. Şi mi-am dat seama că acesta este secretul. Pentru că nu te defineşti ca fiind manager de marketing sau CEO, nu, eşti om, în primul rând.

Astfel, ideea pe care am înțeles-o din această experiență este faptul că pentru mine, când oamenii vin la un curs, nu contează dacă sunt la început de drum sau sunt directorii financiari ai companiei lor, ci sunt doar cursanți care vor să învețe, să se dezvolte şi, cel mai important, sunt oameni care vor să devină mai buni în ceea ce fac. Pentru că, devenind mai bun într-un domeniu, din dorința de reușită, te responsabilizezi, te ambiționezi, și, cel mai important, te automotivezi să-ți depășești limitele și barierele pe care, într-un fel sau altul, în primă instanță, tot tu ți le setezi.

Asta se aplică şi dacă eşti om de vânzări. Doar că accentul nu pică pe vânzări, ci pe om. Că altfel pică. Vânzările poate nu, dar relațiile cu ceilalți, sigur da.

Îți voi spune că, în primul rând, vânzările nu sunt despre comisioane, numere sau bani, ci despre oameni. Trebuie să te gândeşti şi să îți pese cu adevărat de oamenii cărora urmează să le îmbunătățeşti viața, făcând din asta un scop primordial în meseria ta.

Totodată, dacă ar fi să aleg câteva trăsături esențiale în ceea ce priveşte acest domeniu, aş spune că îți trebuie multă răbdare, disciplină, research aprofundat şi, în caz că nu ți-a fost clar până acum, orientare către cei din jurul tău. Iar când zic research, nu mă refer la o anumită facultate, ci, mai degrabă, la studiul pe cont propriu. Eşti doar la un search distanță de traineri, cursuri, cărți din domeniu. Găseşte-ți mentorii, citeşte, mergi la conferințe şi ai încredere că poți face tot ceea ce îți propui.

Am observat de multe ori una dintre cele mai mari greşeli pe care majoritatea le face la întâlnirile de vânzări: faptul că unii dintre ei se consideră doar manageri sau, din contră, doar clienți. Iar vânzările sunt mai mult decât o întâlnire între sales man şi un posibil client. Și asta pentru că nu experiența trecută în CV este importantă, ci dorința de dezvoltare, bunul simț și cât de OM ești.

Și pentru că de-a lungul vieții avem parte de mai multe roluri, eu, de exemplu, cred cu adevărat că nu pot fi un manager mai bun decât omul care sunt. Dacă vreau să cresc ca manager/părinte/om de vânzări, este nevoie, mai întâi, să cresc ca om.

Și, probabil că ți-ai pus întrebarea: ce înseamnă, de fapt, să fii OM bun?. Râspunsul e simplu: se numeşte viață trăită și învățată. Pentru că, în final, dacă vrei să fii cel mai bun om de vânzări, este nevoie să fii cel mai bun OM. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *