fbpx

Contact

Misiunea mea este sa dezvolt Romania prin public speaking si vanzari.

TEDx & Keynote Speaker | Sales & Public SpeaKING Trainer

@AndreiDunuta

Sunt Andrei si am vanzarile in sange. Fie ca vrei sa-ti dezvolti echipa de vanzari sau sa convingi prin urmatoarea ta prezentare, ai ajuns in locul potrivit.

Există multe contexte în care poți rămâne fără cuvinte, cum ar fi atunci când primeşti o veste bună şi nu ai puterea de a exprima cât de fericit eşti. Sau atunci când te simți acaparat de emoții. Sau când te afli în fața unui monument care te copleşeşte prin frumusețea şi prin măreția lui.

Toate acestea sunt momente imprevizibile, nu ştii când se întâmplă şi când cuvintele refuză să ajungă în lume, uneori încurcându-te mai mult lipsa decât prezența lor haotică.

Mai ales, când ai de susținut un discurs şi trebuie să menții publicul atent pentru 30 de minute! Deja îți imaginezi un episod de anixetate având aceste scene în minte, nu?

Parcă şi auzi:

„Hello darkness, my old friend/

I’ve come to talk with you again.”

Dar dacă, de fapt, doamna „darkness” devine, pe bune, prietena ta? Şi dacă liniştea de pe scenă devine elementul – cheie al succesului tău? “Nu se poate”, zici? Ba da! Pentru că spunea o altă mare doamnă, Coco Chanel, “less is more” chiar şi în public speaking. Atunci când suntem emoționați, avem tendința de a vorbi mult și repede, pentru a fi siguri că „scăpăm” de pe scenă şi că ducem discursul la bun sfârşit, cuvintele ajungând să dicteze flow-ul şi starea noastră, a vorbitorului. Ceea ce e total greşit. Cu puțin (mai mult) antrenament, îți poți cunoaşte şi înțelege cuvintele, ideile, discursul, astfel încât să poți aprecia ajutorul pe care liniştea ți-l poate oferi. Pentru că „pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese”, pot fi valabile şi în public speaking, atunci când sunt făcute într-o manieră inteligentă și calculată, potrivită pentru a accentua ideile cele mai importante ale discursului tău.

Într-o societate plină de cuvinte, paraverbalul  şi nonverbalul  te pot pune in valoare de un infinit de ori mai bine decât verbalul. Evident, este public speaking, nu public silence, dar fă liniştea prietena ta şi, cu siguranță, vei avea succes. Pentru că, la final, cele mai importante pentru public sunt relevanța conținutului şi impactul mesajului. Conteaza mai mult modul cum transmiți, decât ceea ce transmiți.

Așa cum ți-am zis, Copilul din tine vorbeşte mai bine. El face asta pentru că atunci când eram mici ne puteam exprima mesajul şi fără cuvinte, cu ajutorul lucrurilor şi semnelor din jurul nostru. Apoi am crescut, au apărut cuvintele. Am putea spune că a devenit mai uşor şi mai simplu. Dar nu neapărat mai bine. Pentru că nu cuvintele, în sine, sunt problema. Ci cuvintele… fără linişte!

La final, doar un cuvant mai am să-ți spun: Antrenează-te! 🙂

Urcă pe scenă, dă sunetul liniştii mai tare şi spune cu toată încrederea:  “Hello darkness, my old friend”! 🙂
P.S.: Acest articol a fost inspirat de una dintre piesele mele preferate, „The Sound of Silence”, a celor de la Disturb.
*Niciun vers sau refren nu a fost vătămat în timpul realizării acestui material.*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *