După 13 ani de vânzări, vreau să mă întorc în timp.
De ce?
Am un singur motiv. Unul și bun: mi-ar fi plăcut să descopăr și să stăpânesc mai devreme arta de a pune întrebări. Pentru că, da, e o artă. Deci merită cel puțin un articol 😊
Ceea ce înseamnă că o întrebare bună face diferența între a determina clientul să cumpere sau a-l lăsa pasiv.
Schema e simplă: nu pui întrebări, nu ai răspunsuri. Nu ai răspunsuri, nu faci vânzare. Nu faci vânzare, nu ai contracte (implicit, bani).
Simplu, dar nu ușor 😊
Dacă ar fi ușor, ar face-o toată lumea. Ceea ce, din păcate, nu se întâmplă.
De ce?
Înainte de a le enumera, însă, te rog ceva: pe măsură ce parcurgi fiecare motiv, fă-ți un audit personal, bine? Începem 😊
Când eram la început în domeniu și vindeam carduri de cumpărături, anticipam răspunsurile clienților și interveneam peste ei: “Nu-i așa că va place X la un card de cumpărături?” – clientul nu apuca să spună două vorbe, că venea următoarea întrebare: “Și nu-i așa că v-ar fi util Y?”
Aveam o concepție greșită: priveam conversația ca pe un template și, în loc să fie despre client și despre nevoile lui, era despre produs.
Pentru că presupunerea omoară creativitatea unei întrebări bune – uite așa pierzi oportunitatea de a te conecta autentic cu clientul și de a te folosi de răspunsurile lui în modul în care îți prezinți produsul.
Ok, acum înțelegem de ce nu e ușor să punem întrebări. Cum facem, totuși, să ne iasă? 😊
Există un algoritm pe care l-am testat și care funcționează. Ești gata? Reține!
O întrebare bună:
E un algoritm pe care te invit să îl reții și să îl folosești de fiecare dată când vrei să îți dai seama dacă întrebările tale sunt bune sau mai trebuie îmbunătățite.
De ce e important?
Practic, trecerea de la vânzător la consultant o face interesul pentru client. Iar interesul pentru client vine din abilitatea de a pune întrebări care să ajute clientul să reflecteze la situația lui.
E foarte bine să știi produsul, să ai argumente, să stăpânești prezentarea, dar și mai bine e să cuplezi totul cu clientul și nevoile lui. Iar întrebarea e cea care face diferența. Altfel spus:
Dar cel mai bine a spus-o Confucius:
“Dacă vrei să vezi cât de deștept este un om, nu te uita la răspunsurile pe care le dă, ci la întrebările pe care le adresează.”
Deci, care e întrebarea?
Găsește-o pe aia bună, ca să nu te trezești cu vorba aia – “Altă întrebare!” 😀
Pantiru Andreea
Doresc să particip.