fbpx

Contact

Misiunea mea este sa dezvolt Romania prin public speaking si vanzari.

TEDx & Keynote Speaker | Sales & Public SpeaKING Trainer

@AndreiDunuta

Sunt Andrei si am vanzarile in sange. Fie ca vrei sa-ti dezvolti echipa de vanzari sau sa convingi prin urmatoarea ta prezentare, ai ajuns in locul potrivit.

Asta e întrebarea. Pentru a-ți da seama de ce cumpără clientul va fi necesar mai întâi să înțelegi conceptul de motivație și tipurile de motivație. Am trecut deja prin definirea motivației în alt articol, cel în care explicam diferențele între motivația extrinsecă și cea intrinsecă. Știi care e partea cea mai frumoasă? Dacă-ți dai seama ce te motivează pe tine, te vei prinde destul de repede ce-i motivează și pe potențialii tăi clienți.

Principiul de bază

Oamenii cumpără pentru motivele lor, nu pentru ale tale. Asta e premisa de bază de la care pornești, mai ales dacă-ți dorești vânzări fără obiecții. Există, însă, un risc: să presupui TU din ce motive cumpără clienții. Cum îl eviți?

Întreabă-i chiar pe ei, mai ales dacă vorbim despre prospecți :„Ce e important pentru Dumneavoastră?”, „Cum am putea măsura că obiectivul pe care vi-l propuneți se îndeplinește?”, „Care e cea mai mare provocare pe care o întâmpinați în momentul de față?”

Când nu presupui și îți setezi ca obiectiv să pornești de la motivele reale ale clienților potențiali, le vei afla, deja, din prima parte a conversației, adică înainte să îți vinzi produsul. Asta te va ajuta inclusiv să știi cum să îl prezinți, astfel încât să răspunzi nevoilor clienților.

Așadar, pune întrebări despre clienți. E adevărat, mai întâi va fi nevoie să-ți dai seama care e întrebarea.
Principiul se aplică și în cazul clienților pe care îi ai, deja, în portofoliu. Vorbim despre un proces în doi pași:

1. Alege-ți o serie de clienți – 20-30-50 – cu care, în baza relației pe care ai construit-o, îți permiți să porți o discuție mai detaliată.

Atenție: o discuție – NU trimite newsletter, nu face un sondaj online – NU funcționează. Discută cu acei clienți față în față (varianta ideală), online sau la telefon, timp de 20-30 de minute, astfel încât să afli povestea BEFORE and AFTER – ce se întâmpla înainte să îți devină clienți, ce i-a determinat să colaboreze cu tine, ce s-a schimbat în urma acestei colaborări.

2. Nu pleca niciodată din postura de a lua, ci de a oferi – pentru răspunsurile pe care le primești de la clienți, dă-le ceva la schimb – poate o parte din produsele tale, gratuit, poate un discount pentru următoarea achiziție. De ce nu, un cadou personalizat sau o experiență-cadou.

Clienții au nevoie să simtă un #givevalue. Pe de o parte, îți oferă timpul lor, iar pe de alta, conținut relevant, de care tu te poți folosi ulterior. Gândește-te: dacă faci research-ul ăsta corect, e destul de probabil să schimbi comunicările de marketing, anumite mesaje de vânzare, felul în care îți prezinți produsul. În plus, dacă sunt de acord clienții, discuțiile cu ei pot fi înregistrate și postate, ulterior, online, sub formă de mini-interviuri – așa maximizezi conținutul și îți și faci clienții vedetă.

În afară că trebuie să eviți anumite cuvinte/expresii și să nu aplici ghipsul, ține minte și următoarele:

 • Întrebările sunt cel mai puternic instrument din istoria vânzărilor – transformă procesul de vânzare într-unul în care nu vinzi tu, ci cumpără clienții;
 • O regulă nescrisă în Vânzări spune că, dacă te uiți la ultimele 10 vânzări, o vei determina pe a 11-a;

Așadar, întreabă, află și vei continua să vinzi :).

Tipuri de motivatie a clienților

Se prea poate ca printre motivațiile clienților tăi să se regăsească și următoarele. Vezi dacă recunoști una sau mai multe motivații de acest tip în discursul lor:

 • Vor să ia o decizie informată. Acest tip de client va fi extrem de mulțumit dacă îi se explică pe larg toate aspectele produsului și beneficiile de care se va bucura;
 • Își doresc prestigiu și autoafirmare. Dacă produsul tău este foarte popular și achiziționarea lui îi va aduce „în rândul lumii”, nu vor ezita să-l achiziționeze. În cazul ăsta produsul tău trebuie să prezinte o caracteristică “must have”;
 • Își doresc un produs ușor de achiziționat. Oferă un produs care este simplu de cumpărat și clientul va fi dispus chiar să plătească mai mult decât nivelul pieței;
 • Achiziționarea produsului nu presupune cheltuieli adiționale. Acest tip de client va fi îngrijorat în legătură cu existența unor costuri adiționale de întreținere, așadar explică-i de ce produsul/serviciul se poate amortiza pe termen lung;
 • Vor să facă afaceri cu oameni pe care îi plac la nivel personal. Dacă îl faci să se simtă bine în preajma ta și i-ai devenit prieten, vânzarea e ca și făcută!

Desigur, există și motive pentru care un client nu va cumpăra de la tine. Iată care ar putea fi acestea:

 • E prea comod și produsul tău nu are destule opțiuni de plată, nu are un serviciu de suport potrivit, nu are un site bine optimizat;
 • Nu are nevoie de produsul tău sau, mai bine spus, nu ai reușit să-l convingi că are nevoie de produsul tău;
 • Nu-ți înțelege produsul, ceea ce înseamnă că tu nu ți-ai înțeles clientul și nu ai fost capabil să vorbești pe limba lui;
 • Nu are încredere în tine, caz în care mai mult ca sigur nici tu nu ai dor de clienții tăi;
 • Produsul tău e slab calitativ, e prea ieftin sau nu ești destul de convingător. Pentru a remedia această problemă schimbă percepția generală asupra produsului cu ajutorul strategiilor de vânzare personalizate.

Principalele 3 motive

Cât despre tipurile de motive pentru care cumpără clienții, iată-le pe principalele 3:

Motive emoționale

De tipul: e foarte multă valoare perceptibilă în produsul respectiv / clientul a intrat în criză de timp / produsul nu prezintă risc sau prezintă un risc mic / din motive de imagine / ego;

Motive legate de experiență

Clienții vor o experiență de calitate / sunt loiali produsului / brandului și au încredere în el / clienții vor să se diferențieze în piață sau au primit o recomandare;

Motive financiare

Dacă reușești să le arăți clienților că produsul tău le crește productivitatea sau profitul, poate fi motivul lor de a cumpăra. Un alt motiv financiar poate fi creșterea performanței.

La aceeași categorie intră și prețul – atenție, însă! Prețul nu este un motiv de cumpărare atât de des întâlnit pe cât credem – în plus, nu e nici sănătos. Dacă te bazezi pe preț, mereu poate apărea un competitor care să vândă mai ieftin decât tine. Mindset-ul pe care îl au oamenii de vânzări relevanți este acela că prețul este o consecință a valorii produsului, a experienței trăite și a altor criterii de cumpărare.

Principii simple ale clientilor

Până una alta, sunt 3 principii simple, atunci când discutăm despre motivele pentru care cumpără clienții:

Principiul 1

Pe primul l-am detaliat deja – oamenii cumpără pentru motivele lor, nu pentru ale tale. Pornește, deci, de la asta și personalizează modul în care îți prezinți produsul.

Principiul 2

Oamenii iau decizii emoțional și le justifică rațional – de-asta e important să spui o poveste despre produsul tău și să atingi, prin ea, o problemă/nevoie pe care clienții să o simtă/înțeleagă.

Principiul 3

Frica de a pierde este mai mare decât dorința de a câștiga – am înțeles asta de când lucram în bancă. Spre exemplu, dacă le spuneam oamenilor că vor câștiga 50 de lei în plus la rată, nu reacționau la fel de convinși ca atunci când le spuneam că, dacă nu refinanțează, vor pierde 50 de lei pe lună – bani pe care i-ar putea folosi pentru a-i cumpăra un cadou copilului sau pentru a ieși în oraș cu partenerul/a.

Mergând pe acest exemplu, dacă le spui clienților că pot câștiga bani, vor avea senzația că trebuie să muncească pentru ei. În schimb, dacă le spui că vor pierde bani, vor reacționa, deoarece simt că acei bani sunt deja ai lor și vor vrea să îi păstreze.

Așadar, DE CE cumpără clienții tăi?

Asta e întrebarea. Lucrează cu Andrei și vei afla mai repede răspunsul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *