fbpx

Contact

Misiunea mea este sa dezvolt Romania prin public speaking si vanzari.

TEDx & Keynote Speaker | Sales & Public SpeaKING Trainer

@AndreiDunuta

Sunt Andrei si am vanzarile in sange. Fie ca vrei sa-ti dezvolti echipa de vanzari sau sa convingi prin urmatoarea ta prezentare, ai ajuns in locul potrivit.

Stiti cum e cu finalurile de an. O parte din noi (in general, oamenii preocupati de dezvoltarea lor personala) isi iau un timp pentru ei, cand trec in revista tot ce s-a intamplat in lunile care au trecut, ce-a fost bine, ce n-a mers chiar cum s-au asteptat, isi evalueaza obiectivele si isi stabilesc unele noi pentru anul care urmeaza.
Eu vreau sa va propun astazi un exercitiu un pic diferit, apropo de acest “recensamant” pe care il fac oamenii la sfarsit de an. Iar despre planuri si obiective ne vom ocupa intr-un articol viitor.

Atunci cand sustin cursuri de Leadership personal, de Motivatie sau de Charisma, vin intotdeauna cu o propunere si, totodata, cu o provocare pentru participanti: Jurnalul de Fapte. Ce presupune sa ai un astfel de jurnal? Am sa va descriu procesul in 3 pasi simpli:

1. Cumpara-ti un jurnal pe care sa-l ai la indemana tot timpul

2. Seara, inainte de culcare, inchide tot ce ti-ar putea distrage atentia (laptop, TV, telefon) si ia-ti 20 de minute de reflectie: gandeste-te ce lucruri ai facut pentru tine in ziua care tocmai a trecut. Subliniez: pentru tine, nu pentru seful, mama sau prietenii, din obligatie sau din alte motivatii exterioare

3. In urmatoarele 20 de minute, scrie toate actiunile pe care le-ai facut pentru tine in ziua ce tocmai a trecut
Asa ca te provoc si pe tine, cel sau cea care se afla in fata calculatorului si citeste aceste randuri: fa-ti un Jurnal de Fapte.

Ce descopera oamenii cand isi fac un astfel de jurnal este ca nu e deloc usor sa gasesti lucruri prea multe pe care le-ai facut pentru tine. Asadar, 20 de minute pare o eternitate, cand tu ai un singur lucru de scris pe foaie. Scopul exercitiului este constientizarea acestui adevar, pe de-o parte: multi dintre noi facem foarte putine lucruri pentru noi. Pe de alta, obiectivul este sa ne schimbam focusul si sa strangem in timpul zilei mai multe actiuni pe care sa le putem scrie seara in Jurnal.

Poate ca pentru unii dintre voi acest exercitiu pare unul egoist. Nu e deloc asa! Ideea nu este sa faci lucruri numai pentru tine si sa-i scapi din vedere pe ceilalti, ci din contra: acest proces de introspectie te ajuta sa fii mai prezent de-a lungul zilei, indiferent daca esti singur sau alaturi de alti oameni si sa fii atent sa iei ceva pentru tine de fiecare data. De cele mai multe ori este vorba de emotii pozitive pentru ca ai reusit sa fii 100% prezent si sa traiesti clipa.

Cu acest exercitiu in minte, te invit sa te gandesti la anul care tocmai sa se incheie, sa iti iei o foaie de hartie sau sa incepi un Jurnal, intrebandu-te: Ce am facut pentru MINE in anul 2014? Ia-ti cel putin 30 de minute (sau si mai mult) ca sa notezi toate ideile care iti vin. Pot fi de la lucruri mici (acum ma culc mult mai devreme sau mananc zilnic cel putin un fruct) la lucruri mai mari (m-am apucat de alergat, am mers lunar la un curs de dezvoltare personala), din orice domeniu relevant pentru tine. Vei vedea ca, pe masura ce vei scrie, te vei simti tot mai bucuros si inspirat. La final, reciteste lista si pune-o intr-un loc vizibil, ca sa devina o ancora emotionala.

Daca vei incepe un Jurnal de Fapte, tot ce vei avea de facut la final de 2015 va fi sa recitesti jurnalul si sa subliniezi cele mai importante dintre actiuni. Te asigur, este un moment extrem de inspirational si puternic!

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *