fbpx

Contact

Misiunea mea este sa dezvolt Romania prin public speaking si vanzari.

TEDx & Keynote Speaker | Sales & Public SpeaKING Trainer

@AndreiDunuta

Sunt Andrei si am vanzarile in sange. Fie ca vrei sa-ti dezvolti echipa de vanzari sau sa convingi prin urmatoarea ta prezentare, ai ajuns in locul potrivit.

Pe 30 august am participat la Maratonul Olteniei, desfasurat la Ramnicu Valcea. Dincolo de experienta alergatului in sine, care a fost o sursa constanta si inepuizabila de energie si putere personala, am ramas cu cateva lectii de viata, pe care le pot aplica usor si in ceea ce face eu, zi de zi. Alaturi de Alin, antrenam la SELFTRUST Academy oameni care isi doresc sa fie speakeri de top, oameni care sa cucereasca multimi si care sa ramana in mintea fiecarui om din public. Este un efort sustinut pentru performanta pe scena, este o munca ce poate fi comparata, la un anumit nivel, cu cea a atletilor, asa ca am extras cateva invataminte numai bune de aplicat de catre toti cei care isi doresc sa faca primii (sau urmatorii) pasi ca vorbitori in public:

1. Performanta este direct proportionala cu pregatirea ta Stiam din public speaking cat de mult conteaza antrenamentul, iar faptul ca m-am inscris la un maraton m-a responsabilizat mult. Am constientizat ca e nevoie sa ies de cateva zeci de ori la alergare pentru a ma obisnui cu aerul, cu echipamentul, cu alergatul in sine, cu mine in aceasta ipostaza, pana la urma. Asa ca am inceput sa ma pregatesc, cu simt de raspundere, in masura in care am putut strecura aceste mici pregatiri in program: am alergat de cateva ori in parc in weekenduri si seara, iar in timpul zilei mi-am creat oportunitati scurte de alergare de la o destinatie la alta. Mi-am asumat pana la capat aceasta decizie de a participa la maraton si i-am facut loc in viata mea cu tot ceea ce insemna ea, inclusiv pregatirea pre-eveniment. Acelasi lucru este valabil si atunci cand ai de tinut un discurs. Este important sa tii speech-ul de zeci de ori in fata oglinzii, ca sa te obisnuiesti cu timing-ul, cu modul in care curg cuvintele in discurs, cu tine, in diferite momente cheie. Fie ca te-ai inscris la un maraton sau esti speaker la un eveniment, spune-mi cat de mult te-ai pregatit, ca sa-ti spun ce succes vei avea!

2. Seteaza-ti mintea pentru succes! Care este obiectivul tau atunci cand faci o actiune? Seteaza-ti foarte clar ce vrei sa obtii si porneste cu finalul in minte. Obiectivul meu la maraton a fost sa ma clasez in prima jumatate la categoria mea de varsta, fiind constient ca printre participanti erau si sportivi de performanta si oameni cu experienta de maraton mult mai mare decat a mea. Obiectiv realizat: am iesit pe locul 15 din 60. Atunci cand te afli pe scena, intreaba-te: de ce tin acest discurs? Ce ofer oamenilor si ce schimbare doresc sa le facilitez? Ce plus valoare aduc audientei mele, ce reactie vreau sa aiba la finalul speech-ului meu? Imi propun sa ii influentez sa actioneze intr-un fel? Vreau sa ii inspir? Vreau sa le trezesc o anumita emotie?

3. Seteaza-ti propriul ritm si alearga propria cursa! Odata ce ti-ai setat obiectivul (fie ca e vorba despre alergare, fie despre un discurs), gandeste-te doar la asta. Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa te uiti la ceilalti si sa te compari cu ei in permanenta. Asta nu face decat sa te defocuseze de la scopul tau. Apoi, seteaza-ti cronometrul invers! Daca dai drumul la timp invers si te setezi mental ca ai, de exemplu, 40 de minute pentru a termina cursa sau 3 minute pentru speech, creierul se va concentra sa se incadreze si va gasi solutii in acest sens. E mult mai eficient, pentru ca esti sub presiunea unui timp pe care il controlezi, iar asta iti creste motivatia. Si, pentru ca te-ai antrenat inainte de cursa, iti cunosti ritmul si reactiile, iar ceasul tau interior iti va spune daca esti in grafic sau nu.

4. Nu te lasa descurajat daca cineva te intrece si concenteaza-te pe ce ai in fata! Desigur ca, in timp ce alergi, se va intampla sa fii depasit de altcineva. Insa fiecare are propria strategie, pe care tu nu o cunosti, asa ca cel mai intelept lucru pe care il poti face este sa ramai concentrat pe ceea ce faci tu si sa-ti respecti planul. Atunci cand tii un speech, pot avea loc diverse lucruri neprevazute: nu iti merge slide-ul sau a fost inaintea ta un vorbitor excelent, primesti o privire acida din public sau uiti o idee importanta. Ramai prezent si fa din imprevizibil un prieten bun. Chiar daca te-ai incurcat, alege constient sa te concentrezi pe minutele ramase si da totul pentru un rezultat maxim! Nu iti da singur palme in fata!

5. Cineva te va încuraja atunci cand cazi Atunci cand crezi ca nu mai poti, exista intotdeauna cineva care iti va da o mana de ajutor, trebuie doar sa te uiti in jur cu atentie. Asa mi s-a intamplat si la maraton, acolo unde prietenul meu Alex aparea ca prin minune, ori de cate ori simteam ca vreau sa renunt si-mi spunea „Hai, Andrei, stiu ca se poate si mai mult de atat!”. Ne-am incurajat reciproc pe tot parcursul cursei, iar asta ne-a ajutat pe amandoi sa reusim. In public speaking, vor exista intotdeauna in audienta oameni care sa-ti zambeasca si care sa rezoneze cu ceea ce spui. Incarca-te de la ei si alege sa ii vezi, pentru ca sunt o sursa nepretuita de incredere!

Am auzit de curand un citat care mi-a ramas in minte: ” singura diferenta intre mine, cel de acum si eu, peste 20 de ani, tine de persoanele pe care le-am intalnit si de locurile unde am fost„. Randurile de mai sus sunt o parte din povestea mea despre ce inseamna sa alergi in aceasta cursa numita public speaking. Toti cei pe care i-am antrenat la cursuri, toti oamenii care participa la evenimentele noastre ma influenteaza in fiecare zi ca om, prin emotiile pe care mi le trezesc, prin sfaturile schimbate, prin serile in care ne antrenam, mancand covrigi pana tarziu in noapte. De fiecare data, publicul pe care il ai in fata ta este o calatorie inedita, necunoscuta, care asteapta sa fie explorata, iar scenele pe care urci iti raman pentru totdeauna in suflet.

La final de decembrie, am organizat unul dintre cele mai frumoase concursuri despre vorbitul in public: „Who`s King in Public SpeaKING?„, un eveniment unic in Romania, in care 12 dintre cursantii nostri, manageri si antreprenori, s-au duelat pentru marele trofeu. A fost o adevarata dovada de incredere personala si motivatie sa vad cum fiecare dintre cei 12 fantastici reuseste sa alerge in propria cursa si sa-si depaseasca barierele, pentru a da tot ce au mai bun pe scena. Daca vreti sa luati parte la cursul nostru de public speaking, „Nu am venit sa tin un discurs” sau la viitoarea editie „Who`s King in Public Speaking?”, in calitate de vorbitor, va invit sa trimiteti un mail aici. Si nu uitati: atunci cand sunteti in public, aveti puterea de a influenta destine. Un rand in plus de aplauze, o privire incurajatoare, o strangere de mana la finalul unui speech pot schimba vieti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *