Poți fi pregătit/ă de nepregătit?
Asta e întrebarea la care îți propun să răspundem împreună, pornind de la 3 situații. Ești gata? 😊
Situația 1:
Ai în față o tablă de șah și doar 5 minute la dispoziție, în total, pentru partidă. Te afli, practic, în fața unei partide de șah-fulger sau blitz, adică ai la dispoziție numai câteva secunde pentru o mutare.
Situația 2:
Ești la un eveniment de public speaking. Primești provocarea de a susține un discurs pe loc. Ai la dispoziție doar 5 minute ca să fii gata.
Situația 3:
Lucrezi în vânzări. Managerul tău avea programat un call cu un potențial client. Cu 10 minute înainte de ora stabilită, însă, te anunță că nu mai poate participa și că tu vei susține call-ul.
Ce au în comun aceste 3 situații? Ai ghicit: te iau pe nepregătite și, cum ar spune englezii: the clock is ticking. Ai, deci, nevoie de reacții rapide, SPONTANE.
Ce înseamnă asta?
Înainte să aprofundez subiectul, obișnuiam să cred că spontaneitatea ține de talent, de stilul personal. O priveam ca pe o dovadă a faptului că “mă descurc eu”.
Multe partide de șah, discursuri antrenate și discuții de vânzări mai târziu, am înțeles, însă, că perspectiva asta este superficială. E un alt fel de a spune: “Merge și-așa”.
În realitate, ca să îți permiți să fii spontan/ă, ai nevoie de multă pregătire. Cu alte cuvinte, surpriză: spontaneitatea se antrenează și ea.
“Cum așa?” poate te întrebi 😊
Să revenim la cele 3 situații menționate anterior: fie că te afli în fața unei partide de șah-fulger sau blitz, ești provocat/ă să susții un discurs spontan sau un call de vânzări, în locul managerului tău, ca să faci față provocării, ai nevoie de niște automatisme deja formate.
- Câteva secunde pentru o mutare înseamnă să ai reflexe bine înrădăcinate, care se formează doar prin multă practică și structură
- Un discurs spontan înseamnă stăpânirea unor algoritmi + mesaje/povești pregătite de-a lungul timpului, pentru a reacționa rapid și a fi relevant/ă. Adică multă practică și structură
- O discuție ad-hoc cu un potențial client, în care să fii cu adevărat prezent/ă, înseamnă să ai pe ce să te bazezi, adică experiență. Iar experiența, guess what? Se câștigă doar prin multă practică și structură 🙂 Fără experiență, vei fi atât de concentrat/ă pe ce ar trebui să spui tu, încât vorbele clientului vor deveni un zumzet pe fundal, acoperit de gândurile tale. Rezultatul? Vei rata momentele cheie care ți-ar fi transformat potențialul client în client veritabil.
So, poți fi pregătit/ă de nepregătit?
Răspunsul este: DA.
Antrenamentul bate talentul, inclusiv când vine vorba de spontaneitate.
Cum ar spune Pablo Picasso: “Învață regulile ca un profesionist, ca să le poți încălca ca un artist”. Doar cu multă practică și structură 😊