fbpx

Contact

Misiunea mea este sa dezvolt Romania prin public speaking si vanzari.

TEDx & Keynote Speaker | Sales & Public SpeaKING Trainer

@AndreiDunuta

Sunt Andrei si am vanzarile in sange. Fie ca vrei sa-ti dezvolti echipa de vanzari sau sa convingi prin urmatoarea ta prezentare, ai ajuns in locul potrivit.

“Telurile trebuie sa fie clare, simple si formulate in scris. Daca nu sunt scrise si nu le recitesti zilnic, atunci nu sunt teluri in adevaratul sens al cuvantului. Atunci nu sunt decat niste dorinte.”(Robert Kiyosaki).

Cu acest gand incep acest articol despre setarea obiectivelor, in acest moment special din an in care fiecare dintre noi simte ca primeste o noua sansa de a o lua de la capat. De la 1 ianuarie, totul se reseteaza si pornim la drum din nou. Iar definirea obiectivelor este punctul de plecare al oricarei MARI realizari. Ceea ce iti propun acum este o abordare un pic diferita fata de cea clasica, prin care iti poti realiza mult mai usor orice obiectiv relevant pentru tine.

Cu ceva timp in urma, pe cand faceam parte din echipa Citibank, am participat la un training despre cum sa iti stabilesti corect scopurile. Acolo am aflat despre acronimul SMART. Cu siguranta stii despre el. Mi s-a parut o metoda ingenioasa de a formula un scop. Fiecare litera din acest acronim vine de la o caracteristica pe care ar trebui sa o aiba fiecare tel in parte. Iata-le, pe scurt, semnificatia:

Specific = obiectivul trebuie sa fie bine definit, concret, punctual.
Masurabil = obiectivul trebuie sa ofere posibilitatea unei analize, a unei masuratori, a
deteminarii progresului.
Accesibil = obiectivul trebuie sa poata fi atins, realizabil (dar nici prea usor de atins, pentru ca atunci nu te mai stimuleaza).
Relevant = sa fie ceea ce iti doresti, sa conteze pentru tine.
Temporal = sa aiba un timp in care sa fie realizat (deadline).

In afara de acest acronim, mai exista unul, pe care l-am aflat dintr-un film de comedie, legat de stabilirea obiectivelor: K.I.S.S (Keep It Simpe, Stupid). Cu alte cuvinte, defineste-ti telurile cat mai clar si mai simplu cu putinta, caci stii cum e, daca nu il poti explica unui copil de 6 ani, inseamna ca nici tu nu il stii suficient de bine.
Inca de la training mi-am dat seama ca acest SMART poate fi si mai…SMART, insa nu stiam exact cum la momentul respectiv. In timp, am stat de vorba cu multi oameni de calitate si am ajuns la o concluzie ce mi-a schimbat modul de a privi realizarea obiectivelor.

Intrebare ajutatoare: Oare este posibil ca un lucru sa fie specific, dar sa nu fie masurabil? Putin probabil 🙂 Este cumva redundant ca “Specific” si “Masurabil” sa fie separate in acronim.

Din punctul meu de vedere, ceea ce lipseste din acest SMART este cel mai important element in realizarea unui obiectiv: Motivatia. Ea nu este acelasi lucru cu Relevanta, dar merg foarte bine impreuna. Nu se exclud, se completeaza. De cate ori nu ti s-a intamplat sa conteze un lucru pentru tine, dar sa nu fii motivat sa il faci?
Practic, motivatia raspunde celei mai simple si puternice intrebari de pe Pamant: “De ce?”. Foarte putini cunosc adevarata putere a acestei intrebari. Oamenii cumpara motivul pentru care facem ceea ce facem si nu ceea ce facem. Deseori ni se intampla sa ne apucam de realizarea unui obiectiv important si, pe parcurs, sa ne surprindem ca ne intrebam de ce “trebuie” 🙂 Ti s-a intamplat vreodata? Daca da, e cazul sa te opresti si sa cumperi cu adevarat motivul pentru care faci ceea ce faci.

Astfel, punand totul cap la cap, avem un SMART mult mai smart: Specific (si masurabil), Motivant, Accesibil, Relevant, Temporal.

Si acum, sa trecem la treaba! Tu ce-ti propui sa faci in 2015? (trece mereu prin filtrul: pentru TINE, asa cum vorbeam in articolul anterior). Asta va insemna sa-ti spargi propria arie de confort si sa te concentrezi pe ceea ce ti-ai stabilit. Si da, nu e usor. Zig Ziglar povestea ca, in primele 3 saptamani ale fiecarui an, gasea cu greu un loc de parcare la sala de sport. De ce doar in primele 3 saptamani? Ce se intampla dupa aceea cu oamenii? Cam atat dura motivatia lor. Desi obiectivul nu se schimbase, nu mai aveau aceeasi dorinta de a-l indeplini. Fie dadeau de greu sau de rutina, fie nu-si mai doreau suficient de mult ceea ce isi propusesera initial. Iata de ce o definire SMART motivanta este importanta: iti va da impulsul de a iesi pe usa chiar si atunci cand ai avea o mie de motive sa nu o faci.

1 Comment
  • Dilta Valentin
    6:04 PM, 3 ianuarie 2015

    Excelent articol si ar merita citit la inceput… de fiecare luna 🙂
    Sunt sigur ca indiferent de acronimul format, lista de dorinte realizabile si setarea obiectivelor fac parte din obisnuintele oamenilor de succes.
    Si inca ceva… in cazul meu daca nu am afisata lista… pur si simplu imi este deviata atentia de la obiectivele mari. Asa ca, aceste liste sunt mai utile daca sunt printate si afisate!
    Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *